Λογιστικό Γραφείο Ηράκλειο Κρήτης

Υποδοχή πελατών με υγειονομικά πρωτόκολλα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ έπειτα από 72 μέρες (live)


Εστιατόρια, καφέ και μπαρ ανεβάζουν και πάλι “ρολά» μετά από 72 ημέρες αναστολής της λειτουργίας τους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Ένα δύσκολο εγχείρημα-στοίχημα για το οποίο οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι ότι θα το κερδίσουν δηλώνοντας έτοιμοι να ανταποκριθούν στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Σε πρώτη φάση ανοίγουν τα καταστήματα που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους, με στόχο έως τις 15 Ιουνίου να έχουν ανοίξει και οι κλειστοί χώροι, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Προχωράμε με προσοχή, ιδιαίτερα από σήμερα για να μείνουμε ασφαλείς, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, είναι απολύτως απαραίτητη. «Όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει».

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Μερικοί από τους βασικούς κανόνες που ισχύουν από σήμερα για την εστίαση που υποδέχεται προς το παρόν μόνο σε ανοιχτούς χώρους τους πρώτους πελάτες:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι  ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας, προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα 6 άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες προς τους υπευθύνους των επιχειρήσεων βάσει της ανάλυσης του προφίλ επικινδυνότητας του ιού σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Τραπεζομάντιλα μιας χρήσης, καλαμάκια σφραγισμένα, ατομικά αλατοπίπερα, αποστειρωμένα σκεύη που θα τα παίρνουν μόνοι τους οι πελάτες από το δίσκο, φαγητά που θα έρχονται σκεπασμένα σε καμπάνες είναι μερικά μόνο από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις.

Με μάσκες θα φορούν οι εργαζόμενοι στο σέρβις και αντισηπτικό θα υπάρχει σε εμφανή σημεία. Πολλοί εστιάτορες πέρα από τις αποστάσεις έχουν τοποθετήσει ακόμη και πλέξιγκλας ανάμεσα στα τραπέζια. Κάποιοι άλλοι “εξαφανίζουν” και τους έντυπους καταλόγους προσφέροντας ηλεκτρονικά το μενού.

Υπενθυμίζεται ότι στους επιχειρηματίες έχει δοθεί η δυνατότητα να καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματά τους επιπλέον χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετα δημοτικά τέλη, ενώ για όσους δεν υπάρχει χωροταξικά η δυνατότητα, οι δήμοι θα μπορούν να μειώσουν τα τέλη προς τις επιχειρήσεις έως και 50%. Επίσης, αποφασίστηκε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από σήμερα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Share Page

Close