Μόνιμο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών μέσω του οποίου θα περιορίζονται οι επιπτώσεις από τις απότομες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές της ενέργειας θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό αύριο Παρασκευή στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Νωρίτερα πραγματοποίηθηκε έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, που θα καλύψει και τη μεσαία τάξη. Αν παρατηρηθεί απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αυτόματα θα υπάρξουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Νωρίτερα, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι το «πράσινο φως» για τη λήψη νέας δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, πρόκειται να ζητήσει η κυβέρνηση από τους θεσμούς, στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται σήμερα και αύριο, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, θα ζητηθεί η έγκριση για νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η εκρηκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου συμπαρασύρει και τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση της επιδότησης δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και το 40%-50%. Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρήσει με τις… ευλογίες των θεσμών, η μηνιαία επιδότηση θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 13 ευρώ ανά 300 kwh από 9 ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί, απορροφώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό, έρχεται να προστεθεί στην προαναγγελθείσα από το οικονομικό επιτελείο επιδότηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και στη δραστική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αυξήθηκε ήδη κατά 20% (στα 100 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται και συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκεται αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 20% -30% σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη η οποία εφόσον «κλειδώσει» θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδηματικού ορίου από τα 12.000 ευρώ στα 15.000-16.000 ευρώ για άγαμους, στα 24.000-26.000 ευρώ για ζευγάρια και στα 26.000-28.000 ευρώ (από 22.000 ευρώ) για μονογονεϊκές οικογένειες.

Αύξηση σχεδιάζεται και για την προσαύξηση τέκνων από τα 2.000 στα 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Πάντως, οι μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων- εάν επιδεινωθούν τα προβλήματα- που εισηγούνται ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν φαίνεται να προχωρούν, όπως άφησε να εννοηθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open.Source link