Στον απόηχο του επιτυχημένου διεθνούς ψηφιακού συνεδρίου που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με θέμα τη Διασταύρωση ανάμεσα στον ανταγωνισμό και τη Ρυθμιστική Πολιτική: Προοπτικές Μεταρρύθμισης, βασικό συμπέρασμα αποτελεί ότι για να μπορέσει η οικονομία της χώρας μας να γίνει πιο εξωστρεφής χρειάζεται ένα σύστημα Ανεξάρτητων Αρχών που να εναρμονίζεται με τα παραδείγματα των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.

Όπως επεσήμανε ο επαΐων σε θέματα ανταγωνισμού, ως πρώην Επίτροπος  για τον Ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti, η χώρα μας υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ- αποτελεί μια παρατυπία όπως χαρακτηριστικά είπε. Υπερθεμάτισε λέγοντας ότι οι Επιτροπές Ανταγωνισμού, και όχι οι τομεακοί  ρυθμιστές, πρέπει να έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για την εφαρμογή εκ των υστέρων σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας, και όχι να «χάνονται» οι υποθέσεις μέσα στον χρόνο, επειδή δεν υπάρχει σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων, γιατί με αυτόν τον τρόπο, πολίτες και επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από τον ρυθμιστικό ρόλο των αρχών. Τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε ως παράδειγμα τις βέλτιστες Ευρωπαϊκές Πρακτικές για να έχουμε αποτελέσματα τόσο στην εξωστρέφεια όσο και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Προς επίρρωση των λεγομένων του Mario Monti, o Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός ανέφερε ότι το 12%! των επιστολών παραπόνων πολιτών που έλαβε το προηγούμενο έτος η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφορούσε τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τομέα όμως για τον οποίο, δεν έχει τώρα αρμοδιότητα εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού.

Ο κύριος Λιανός,  όπως και οι περισσότεροι ομιλητές, τόνισε την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο θέμα της κατανομής αρμοδιοτήτων σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και στη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των αρχών ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα συνεργασίας μεταξύ τους. Πρότεινε μάλιστα την οργάνωση ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των αρχών. Όπως τόνισε, κάθε μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ως στόχευση την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στους οποίους θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε ποια αρχή μπορούν να αποταθούν για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Στο θέμα της συνεργασίας των Αρχών η διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει ήδη από τον Σεπτέμβρη δείξει τις προθέσεις της, όταν υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αντίστοιχη πρόταση έχει γίνει σε όλες τις άλλες ρυθμιστικές αρχές (ΕΕΤΤ, ΡΑΛ. ΡΑΣ) ήδη από τον Μάρτιο του 2020.

Στον σύνδεσμο epant.gr/reform, μπορείτε να παρακολουθήστε τις ομιλίες όλων των συμμετεχόντων του Συνεδρίου, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ανταγωνισμού της Ελλάδας, του Βελγίου και του ΟΟΣΑ, Πρόεδροι Ρυθμιστικών Αρχών της χώρας μας αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μοιράσου το άρθρο:Source link