Λογιστικό Γραφείο Ηράκλειο Κρήτης

Μεγάλο ερωτηματικό για την τουρική λίρα οι ανακοινώσεις Ερντογάν


Το τουρκικό νόμισμα οδηγείται σε κέρδη ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι διεθνείς αγορές αναμένουν τι θα ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την “σημαντική τουρκική ανακάλυψη” κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα σε λίγη ώρα. 

Η λίρα ήταν 0,6% ισχυρότερη έναντι του δολαρίου το μεσημέρι μετά την σημερινή γενική άνοδο του τουρκικού νομίσματος κατά 1,2%. Το νόμισμα παραμένει κάτω 3,9% ωστόσο αυτόν τον μήνα, καθιστώντας την τουρκική λίρα το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στα υπόλοιπα αναδυόμενα νομίσματα μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.

Ο Ερντογάν πρόκειται να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στις 3 μ.μ. τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη, αφού οι τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία βρίσκεται στα προκαταρκτικά στάδια διεξαγωγής αξιολόγησης ενός εύρους φυσικού αερίου. 

Η Τουρκία άφησε το επιτόκιο της αμετάβλητο στο 8,25% την Πέμπτη, καθώς η κεντρική τράπεζα αναζητά έναν τρόπο που να περιορίζει την αδυναμία του νομίσματος.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια, η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι αυξάνει τους υποχρεωτικούς δείκτες αποθεματικών για τους δανειστές που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για την αύξηση της πίστωσης. Σ

Σήμερα Παρασκευή, όπως γράφει το Bloomberg, πήρε ένα ακόμη βήμα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, αυξάνοντας το επιτόκιο ανταλλαγής λίρας-δολαρίου σε 9,75% από 8,25%.

Το μέσο κόστος δανεισμού της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκε στο 9,44% την Πέμπτη, από το 7,34% όπου κυμαινόταν τον Ιούλιο.

Πηγή: economytoday.sigmalive.comSource link

Share Page

Close