Ενόψει των Χριστουγέννων, όπως επισημαίνει σε στοιχεία της η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός πνίγει τα νοικοκυριά με τις τιμές να φθάνουν σε επίπεδα που είχε να δει η Ισπανία εδώ και 30 χρόνια.

Η ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται κατά 62,8%, η βενζίνη κατά 26,5% και το ντίζελ κατά 30,5% σε σχέση με τις τιμές μόλις πριν ένα χρόνο. Ως εκ τούτου τα νοικοκυριά που με την κρίση της πανδημίας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα πλήττονται ακόμα περισσότερο από τις νέες τιμές.

Το κόστος ζωής αυξήθηκε για οκτώ συνεχόμενους μήνες στην Ισπανία και ο πληθωρισμός στο 5,4%, παραμένει ο υψηλότερος από το 1992 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και την Έκθεση της Σεβίλλης. Η Στατιστική υπηρεσία υποστηρίζει επίσης ότι αν η κεντρική κυβέρνηση δεν μείωνε τους φόρους για την ηλεκτρική ενέργεια ( μείωση ΦΠΑ) ο πληθωρισμός θα ήταν υψηλότερος και θα έφθανε το 6,1%.

Στη λίστα των προϊόντων του καλαθιού των νοικοκυριών το ελαιόλαδο σημειώνει αύξηση κατα 26% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, τα αναψυκτικά αυξάνονται κατά 10,7% το αρνί 7,2%, τα ζυμαρικά 7% και οι παιδικές τροφές 5,3%. Οι ξενοδοχειακές τιμές επίσης αυξάνονται κατά 17,6% καθώς συνδέονται άμεσα με τα υγρά καύσιμα που αυξάνονται κατά 57,1%, οι υγροποιημένοι υδρογονάνθρακες κατά 33,4% και το φυσικό αέριο κατά 11,3%. Στην αγορά αυτοκινήτων τα καινούργια είναι πιο ακριβά κατά 3,6%, και τα μεταχειρισμένα πέφτουν κατά 2%. Από την άλλη, τα ποδήλατα, που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα προμήθειας, αύξησαν την τιμή τους κατά 7,6%.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των φρέσκων τροφίμων – τα πιο ευμετάβλητα στοιχεία – αυξήθηκε κατά τέσσερα δέκατα στο 1,4%.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα ΜακρήSource link