Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία για όσο χρόνο χρειαστεί εξέφρασαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «κoύρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής των τριών πρώτων γύρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο OPEN υπογράμμισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι θα στηριχθούν όσοι κλάδοι της οικονομίας πλήττονται από την πανδημία. «Αυτό θα γίνεται είτε με παρατάσεις μέτρων, είτε με καινούργια μέτρα, εάν διαπιστωθεί ότι κάτι ιδιαίτερο χρειάζεται κάποιος κλάδος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας αναφέροντας ότι μέσα στον Ιανουάριο θα δοθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 5, σε όσους έχουν μείωση τζίρου. Πρόσθεσε δε ότι ο 50% αυτής -όπως και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4- δεν θα είναι επιστρεπτέα. Για τις ρυθμίσεις χρεών έχουμε πει ότι θα φτάσουν μέχρι τον Απρίλιο, οι παρατάσεις που ισχύουν. Θα πορευτούμε όπως είναι μέχρι σήμερα τα πράγματα. Οι συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν θα τους αφήσουμε να πνιγούν από τα χρέη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαριστεί το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στους 3 πρώτους κύκλους άφησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει από τη Βουλή ότι θα δούμε σε ποιο ποσοστό και σε ποιους δεν θα είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή» και προσέθεσε: «Εγώ είμαι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να πληρώνει ο κόσμος τα χρέη του. Όμως είναι διαφορετικό να πιέσεις κάποιον για χρέη, για τα οποία ευθύνεται, αλλά είναι ανήθικο να τον πιέσεις να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται. Όταν έχεις κλειστή την οικονομία, όταν εφαρμόζεις μέτρα καραντίνας, όταν στον άλλον δεν επιτρέπεις να ασκήσει ανεμπόδιστα την επαγγελματική του δραστηριότητα, όταν του πεις να πληρώσει αυτή τη στιγμή όλα του τα χρέη είναι και παράλογο και ανήθικο».
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με την πληρωμή και την αναστολή των χρεών στις τράπεζες. Υπάρχει μια απόφαση του εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών που λήγει την αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου».

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:Source link