Ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο Βιβλίο Προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ υπερκαλύπτοντας την έκδοση.

Μάλιστα το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από Υπερταμείο, CVC, EBRD) υπερκαλύφθηκε 5 φορές.

Συνολικά η εταιρία θα αντλήσει 1,350 δις ευρώ στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης ανά μετοχή που είναι τα 9 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 90% των επενδυτών είναι επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα.

Εξάλλου το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% είναι νέοι επενδυτές.

Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο και συγκεκριμένα CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, , Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δις ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026 καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια

Πηγή: ΕΡΤSource link